Christine

vergeten

Dat dementie niet alleen bij oudere mensen voorkomt wist ik heus, ik was het alleen nog maar zelden tegengekomen tot ik voor Christine mocht zorgen. Ze was maar een paar jaar ouder dan ik was op dat moment.

Die eerste keer dat ik bij haar aanbelde bekeek ze me met achterdocht. Hulp om zichzelf te verzorgen in de ochtend had ze echt niet nodig, ze deed alles nog prima zelf. Het duurde een poosje voor ik haar vertrouwen had gewonnen, maar al snel was er een vorm van herkenning als ik vroeg in de ochtend voor de deur stond.

Samen verzorgden we haar ontbijt, want begrijpen hoe dat ook al weer moest, dat was ze vergeten. Ze vergat of ze had gegeten, hoe ze een broodje moest smeren, en waar ze alles had opgeborgen. Die confrontatie was steeds weer een heftige voor haar. Alles was een zoektocht. Naar het bestek dat overal in laatjes of kastjes lag, naar haar borden en pannen of wat ze nodig had voor haar dagelijkse zorg. De chaos in haar huis was representatief voor de chaos in haar hoofd.

Vergeten

Op mijn vraag of ze al onder de douche was geweest antwoordde ze steevast dat ze vroeg in de ochtend al had gedoucht, ook al was er geen natte handdoek te bekennen. Ik nam tassen wol voor haar mee die op mijn zolder lagen te verstoffen, en zij haakte er spreien van op de dagbesteding. In de ochtend vlocht ik haar lange haar in en zij glimlachte een brede glimlach, omdat ze dat zo mooi vond staan. Vol enthousiasme liet ze me haar collectie servies zien, elke ochtend weer, die kopjes in die prachtige kast was het enige in haar huis dat een vaste plek had.

Na een poosje ging het niet meer thuis. Liep ze vroeg in de ochtend steeds vaker op straat te zoeken, naar het huis van haar zus, of naar haar eigen plekje. Verloor ze de controle steeds een beetje meer, nam het vergeten toe. Uiteindelijk moest ze noodgedwongen afscheid nemen van haar thuis. Gelukkig vonden ze voor haar een nieuwe fijne plek, op een geweldige lokatie, midden tussen het groen. Een warme en fijn thuis met voldoende wol voor heel veel spreien, en een plekje voor die mooie kast met al haar kopjes. Was er de klok rond warme zorg.

Ik nam afscheid en zorgde verder, voor heel veel andere mensen. Maar ik miste dat zorgen voor haar echt nog een poosje. Want sommige mensen sluipen ongemerkt naar binnen, en nestelen zich in een ruimhartig hoekje van mijn malle zorghart. Een zorghart waarin altijd nog wel een plekje vrij is.

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

2 thoughts on “Christine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *