Sinterklaasavond

surprises

Toen ik nog een klein meisje was, vond ik Sinterklaas al een prachtig feest, en echt niet alleen omdat we cadeautjes kregen. Ik vond het magisch om voor even in die fantasiewereld te duiken, en dat bleef naarmate ik ouder werd. Maar sommige van die avonden staan in mijn geheugen gegrift. Zoals die keer toen ik geopereerd werd op vijf december. Toen ik na de narcose van die ochtend weer enigszins scherp was, was pakjesavond al afgelopen. G

rote zus had het meeste voor me uitgepakt. Wel bijzonder dat juist die wazige sinterklaasavond zo scherp in mijn gedachten is gebleven.

Mijn opa strooide op sinterklaasavond altijd pepernoten om de hoek van de deur. Een paar minuten later maakte hij en oma dan hun entree, en volkomen opgewonden vertelden wij dan dat ze de Sint net waren misgelopen. Zo schattig.

Eenvoudig geluk

Toen mijn zus en ik wat ouder werden, waren de sinterklaas avonden vooral hilarisch. Mijn vader moest zijn surprise vaak nog even snel in elkaar knutselen, en dan maakte hij niet altijd de slimste keuzes. EĆ©n keer had hij van zus haar meest favoriete Grease stickers op mijn surprise geplakt. De stickers die ze vol enthousiasme gespaard had en waar ze zo zuinig op was.

Ze was woest, ook zo’n onuitwisbare herinnering šŸ˜‰

Zijn surprises waren origineel, en ook zijn gedichten waren leuk. En lang. Hoe hij dat in zoā€™n korte tijd voor elkaar kreeg weet ik niet, maar ik heb er nog steeds bewondering voor. Ook opa en oma werden niet vergeten, ook bij hen werd er door pap wat lekkers voor de deur gezet. Driftig klopte hij dan op hun voordeur, om vervolgens snel weg te rennen. Mijn vader vond het geweldig en ook ik ben dol op dat soort acties.

Surprises

Toen onze meisjes de kleuterschool leeftijd hadden, heeft mijn moeder eens twee zwarte pietenpakken voor onze meiden gemaakt. Mijn mams was coupeuse vroeger en die pakken waren in Ć©Ć©n woord prachtig. In een doos, met een rijm erop geplakt, werden ze voor de voordeur gezet. Mijn moeder klopte hard op het raam om vervolgens samen met mijn vader in de auto te genieten van de opgewonden kreten van onze meiden.

Wat een onbetaalbaar moment was dat.

Het schoentje zetten, die opgewonden koppies, en de sint die te pas en te onpas werd gespot achter de schoorstenen op het dak. Ik vind het een fantastisch feest en dat blijf ik vinden.

Tegenwoordig maak ik een lang rijm voor iedereen, dat hardop moet worden voorgelezen. En in plaats van speelgoed, probeer ik iets passends te bedenken met een kwinkslag, want ook dat hoort bij sinterklaas. Die surprises laten we tegenwoordig wel achterwege want zonder dat is het ook genieten. Van mij mogen onze meiden nog steeds een keer hun schoen zetten, ook al wonen ze niet meer thuis. Gewoon voor de gein, en van dat liedje zingen maken ze een hele show. Dat sinterklaasfeest heeft voor mij vooral te maken met familie, met elkaar verrassen en vooral met heel veel liefde.

Dat mooie feest, dat zit diepgeworteld in mijn hart! #sinterklaas

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *