Bijzonder

zachtheid

De eerste keer dat ik bij iemand thuis waakte, staat in mijn geheugen gegrift. Hij was een kroegbaas, en bleek een goede kennis te zijn van een oom van mij. Ik was overrompelt omdat hij nog zo jong was, hij stond nog zo vol in het leven. Zijn kinderen waren van mijn leeftijd, twintigers, en dat confronteert extra. Toch was daar die berusting, ondanks het overweldigende verdriet dat er ook was, richting zijn einde.

Een dierbare oom van mij was een paar jaar ervoor op jonge leeftijd overleden. En dat hele proces had op mij een diepe indruk gemaakt. Van de diagnose tot aan zijn overlijden ging gevoelsmatig razendsnel. Al onze harten waren gebroken, en de hele familie was er kapot van. We misten die gangmaker op onze feestjes, zijn branie, gekkigheid en liefde. Dat was mede de reden dat ik waakzorg wilde verlenen, om te kunnen ondersteunen tijdens die laatste levensfase, als een eerbetoon aan hem. Om dat te mogen doen voelde voor mij ongelofelijk waardevol.

Zachtheid

Die allereerste keer vond ik razend spannend, want je staat daar in je uppie. Maar we hadden direct een klik, en het verlenen van die warme zorg ging als vanzelf. We voerden mooie gesprekken, tijdens de stilte van de nacht, en die band die dan ontstaat is een hele bijzondere. Ik kan het moeilijk uitleggen maar het is oprecht prachtig. Tijdens dat laatste stukje van het leven valt er zoveel weg. Dan is er alleen nog dat pure zijn. En naast al dat verdriet is er vaak ook blijdschap en dankbaarheid. En heel veel liefde.

Dan zie je de eigenheid van iemands ziel, die basis van het leven.

Drie nachten zat ik naast hem en zorgde ik. Toen eindigde zijn leven. Heel zacht was daar ineens die absolute stilte. Ik ben er altijd dankbaar voor, als die zachtheid er is. Want soms is er hevige strijd, eindigt dat leven verre van rustig en stil. Mist het dat serene.

Ik heb er nooit spijt van gehad, van al die jaren waakzorg, ook al greep het me soms ongenaakbaar bij de strot. Al dat verdriet en alle dood. Jong, nog jonger, veel te jong, het volgde elkaar onverbiddelijk op. Bruut en rauw was daar steeds dat onherroepelijke einde. Zoveel mensen die moesten loslaten. Een vader, een moeder, een geliefde, een kind. Maar dankzij al hun levenslessen en wijsheden, en dat waren er een hele hoop, ben ik steeds opnieuw dankbaar voor elke nieuwe dag.

Ik bundelde veel van mijn ervaringen en maakte er een prachtig boek van. Ik noemde hem Zorgliefde. https://www.uitjeervaring.nl/zorgliefde.html

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *