Sommige dingen veranderen nooit

dienst

Vanmorgen las ik een oproep van een andere verpleegkundige. Haar vraag: of ZZP-ers in de zorg hun diensten niet zo kort van tevoren af wilden zeggen.

Het riep bij mij een tsunami aan herinneringen op.

Zolang als ik in de zorg werk, en dat is al bijna veertig jaar, zijn open diensten een probleem.

En het gebeurd heus niet alleen met flexers, inleners of hoe je ze ook wil noemen. Ook directe collega’s belden soms pas op het allerlaatste moment af. Omdat ze tot die laatste minuut wilden komen werken, en pas bij het naar buiten lopen merkten dat ze te ziek waren om te werken, en soms omdat die snotneus een reden bleek om thuis te blijven.

Zo werkt dat met mensen, en ook dat blijft altijd.

Dat dat afzeggen extra hard aankomt is omdat de hoeveelheid taken hetzelfde blijven.

Altijd.

Al die taken moet je dan met minder mensen doen. Of helemaal in je uppie. En ook dat was vroeger echt niet anders. Als je dienst had, zat er niks anders op dan het vuur uit je sloffen te lopen.

Dienst

De keren dat de dagdienst ook een halve avonddienst bijdraaide, we het avondhoofd vroegen om in te springen en de nachtdienst wat eerder begon kan ik niet op 1 hand tellen. En ook niet op twee. En ik was ook heel regelmatig wanhopig als bleek dat de nachtdienst niet kwam opdagen. Of zich ziek melde. Want ik wilde om elf uur ook heel graag naar huis.

Maar weggaan was geen optie. Natuurlijk niet. Dus koppen bij elkaar, iedereen een stap langer en dan kwamen we er wel weer uit.

Je wordt vanzelf creatief.

Dat je je waardeloos voelt, omdat je het gevoel hebt tekort te schieten, schoof ik voor het gemak opzij. Het gaat in je systeem zitten als je er te lang over nadenkt.

Nu het uitknijpen van de zorg een extra versnelling vind, en de krapte zo langzamerhand tot een hoogtepunt komt, snap ik haar oproep volledig. Dat daar in al die jaren geen oplossing voor gevonden is, vind ik vooral ontzettend droevig.

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *