Twijfelkont

verhalen

Ik zit met een kop koffie op mijn favoriete plekje in ons huis, in die zalige stoel bij het raam. Mijmeren is een van de weinige dingen die ik mezelf niet gun, om even stil te staan en niks te doen. Vandaag doe ik het gewoon want ik ben moe, moe in mijn lijf en moe in mijn hoofd. Mijn dromen schudden me wakker in het holst de nacht, want ze vertellen me van alles, en al die boodschappen moet ik op een rijtje zien te zetten.

Om me heen zie en lees ik voornamelijk succes verhalen, van levens en carrières van mensen, die alles volledig op de rit hebben. Zelden of nooit hoor ik verhalen van mensen die twijfelen aan wat ze doen, twijfelen aan hoe ze in het leven staan, over die dagelijkse kwetsbaarheid. En dat zijn nou net de verhalen die ik zo graag lees, de herkenbaarheid ervan. Net het echte leven. Niet de gekunselde verhalen van al die mensen die ogenschijnlijk moeiteloos door het leven kuieren.

Want de laatste tijd droom ik onrustige dromen over een verlangen naar nieuw, naar anders. Ik zou nog wel twee maanden willen reizen, aan een nieuwe studie willen beginnen en mezelf op andere vlakken willen ontwikkelen. Op mijn toch al wat gevorderde leeftijd, ben ik ver van het stadium dat ‘het wel goed is zo’. Ik voel juist nu dat ik mezelf goed genoeg ken om nieuwe dingen aan te gaan, nieuwe paden te bewandelen, avonturen te beleven. Het leven vol bij zijn kladden te grijpen en vooral te leven, met alle high en lows die erbij horen. Om te voelen en uitgedaagd te worden.

Verhalen

Zou het een verlangen zijn naar het voorjaar, dat die roep om nieuw en anders aanwakkert? Of is het de tevredenheid met wie ik ben geworden, die mijn durf wakker maakt, die durf om nieuwe paden te bewandelen. Of het komt gewoon door de ruimte die is ontstaan, nu onze meiden alletwee niet meer thuis wonen en mama dus tijd over heeft, dat kan natuurlijk ook.

Ik weet het eenvoudigweg niet en dat hoeft gelukkig ook niet. Ik mijmer en droom lekker verder want een ding weet ik zeker. Dat antwoord, dat komt echt vanzelf als ik het even de tijd geef. Dus schenk ik nog een kop koffie in en doe gewoon nog even niks vandaag.

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *