Huidhonger

vrijheid

Iemand vroeg me een poosje terug op te schrijven wat vrijheid voor mij betekende. Ik moest denken aan het verhaal dat ik schreef over de broer van mijn oma. Hij werd gefusilleerd tijdens de tweede wereldoorlog. Overgeleverd zijn aan de willekeur van een ander is enorm kwetsbaar, en het kostte hem zijn leven.

Inmiddels heb ik ook andere associaties bij het woord vrijheid, door het rampzalige scenario van ons huidige leven. Ik voel bijna letterlijk de angst van de wereld in mijn lijf, en het beneemt me de adem. Het voelt als gebukt gaan onder zorgen, waar je totaal geen invloed op hebt.

Nu ik overgeleverd ben aan social distancing, merk ik pas hoe ik de mensen om me heen nodig heb, hoe ik ze mis. Ik laaf me altijd volop aan de hartelijkheid van anderen, aan mooie gesprekken, en aan gekkigheid. Mijn batterij laad daar van op, en op dat punt begint hij overduidelijk leeg te raken. Ik voel me een tikkie kluizenarig. Ik kan ontzettend goed alleen zijn, omdat ik altijd mensen om me heen heb. Soms ontloop ik dan al die prikkels, en dat is dan fijn. Nu ik vooral rust en stilte ervaar, voelt dat soms best eenzaam.

Vrijheid

En dan kan ik nog gewoon elke dag naar mijn werk en woon ik niet alleen, hoe moet het voelen voor al die families die verscheurd worden door onzekerheid, ziekte en verdriet. Vergeleken met hen, heb ik het makkelijk. Mijn armen verlangen ernaar om iedereen die ik liefheb vast te houden. Mijn huidige gevoel in woorden vangen is praktisch onmogelijk, ik voel simpelweg teveel. Dat oude leven was vrijheid en ik mis het.

Afhankelijk zijn van de willekeur van anderen, of ze de richtlijnen volgen of er volkomen laconiek of onverschillig mee omgaan. Het leven voelde nog nooit zo kwetsbaar, als het op dit moment voelt. Ik hoop met heel mijn hart dat het verstand blijft regeren, en dat we binnenkort weer kleine stapjes richting ons oude leven kunnen zetten. Dat het misschien echt nog niet mogelijk is, daar durf ik niet eens aan te denken.

Houd afstand, blijf gezond en hopelijk tot snel! Reken in ieder geval op een overload aan enthousiasme van mijn kant als ik je weer tegenkom.

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *