Lekker gezond koken

nieuwe recepten

Ik ben absoluut geen keukenprinses maar ineens stond ik afgelopen week iets nieuws te proberen, met boerenkool en spruitjes notabene. ‘Sta ik hier nou gewoon een beetje keukenprinses te zijn’, dacht ik bij mezelf, wonderbaarlijk maar waar. Het is oprecht leuk om nieuwe recepten uit te proberen, ook al was die eerste poging om de curry van Chantal na te maken een tikkie teveel van het goede, een Madame Jeannette of wat teveel zelfs 😉 Maar als ik lekker in mijn vel zit en ruimte heb in mijn hoofd dan lukt dat uitproberen prima. Het gaat een beetje op en af, soms ontbreekt de zin of de energie. Afgelopen week lukte dat buitengewoon, dat uitproberen.

Vroeger vond ik er zelfs geen fluit aan, aan dat koken. Ik bleef een beetje in hetzelfde hangen toen de kinderen klein waren. Onze meiden waren totaal verschillend in wat ze wel en niet lusten. Koken vond ik dus een noodzakelijk kwaad, een mens moet wel eten tenslotte. Maar Masterchef Australia heeft daar absoluut verandering in gebracht. Zomaar onverwacht bleek ik best te kunnen koken, vanaf een recept hoor, dat vooropgesteld, maar toch.

Want dat sterke geheugen van mij bleek tijdens zo’n uitzending razend handig. Ik schreef mee terwijl zij kokkerelden, maar ik onthield tegelijkertijd ook hoe het werd gemaakt. Wanneer ze wat deden of toevoegden en alle tussenstapjes. Ik was er zelf oprecht verbaasd over, dat ik dat kon. En toen ik dus zelf iets na ging maken smaakte het zowaar, zo geinig.

Nieuwe recepten

Na jaren met frisse tegenzin steeds een beetje in hetzelfde cirkeltje te hebben gekookt, ging ik zo af en toe iets anders koken. In mijn verdediging: ik heb jaren wisseldiensten gedraaid en zeker tijdens die nachtdienstjaren was er maar weinig waar ik energie voor had naast de zorg voor mijn gezin. Nu is er meer balans en ruimte voor mezelf.

Ik ontdek nog steeds nieuwe receptjes maar er zijn ook een paar, van Gary uit een aantal Masterchef afleveringen, die ik nog steeds maak. Dat komt ook door de liefdevolle sfeer van die show en de schoonheid van dat pure programma. Het wakkert mijn enthousiasme aan, maakt dat ik ook iets lekkers wil maken. Geen geniale hoogstandjes zoals zij dat doen, maar wel lekker genoeg om die pan uit te likken 🙂

Mijn favoriete kookboek

Zoek je nog een toptip? Het boek ‘De wereldse bakplaat’ vinden wij oprecht geweldig en zeer divers. Daarin speuren we regelmatig naar een nieuw idee om eens iets anders te koken. Simpel en smaakvol. En dat recept met boerenkool, pasta en spruitjes? Hoe gruwelijk het ook klinkt, het was oprecht zalig 😉

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *