Emotie in een verzameling letters.

woorden

Ik vind taal oprecht magisch. Want hoe onbeschrijfelijk mooi is het dat we elkaar met letters zoveel kunnen zeggen. Communiceren vind ik ongeveer een van de mooiste dingen die een mens eigen is. En tegelijkertijd ook één van de lastigste, want goed kunnen communiceren is een kunst. 

Als echte boekenwurm word ik oprecht ongelukkig en ongedurig als ik niets te lezen heb. Ik kan ‘in‘ een boek zitten, en me heerlijk mee laten slepen door een verhaal. Na het uitlezen van een mooi verhaal moet ik vaak even bij komen, neem ik afscheid van de karakters van het boek, omdat ze soms heel dichtbij zijn gekomen. Want sommige woorden kunnen ladingen emotie vangen met maar heel weinig letters.

Wie heeft er nooit een mooie liefdesbrief gekregen, waarbij de met zorg gekozen woorden overweldigende emoties die van binnen opriepen. Een brief vol liefde zodat het voelt alsof je hart overstroomt en uit elkaar barst van gelukzaligheid. Om steeds opnieuw te lezen en aan je hart te drukken. Of die lastige brief van afscheid, waarbij woorden vol tranen worden uitgesproken na het overlijden van een dierbare. Met een verscheurd hart geschreven vanuit die poel van verdriet. Uitdrukking geven aan het gemis, wrang en wreed.

Woorden

Laatst las ik een column waarin een jonge moeder een aan haar gestelde vraag schetste. Haar geadopteerde dochter had haar bevraagd over het waarom van haar adoptie. Die hele scene was zo ontroerend beschreven. Voor mijn ogen zag ik ze knus samen onder de dekens van het grote bed, slaperige koppies tijdens zo’n gewichtige vraag. De dochter had gevraagd of haar moeder altijd voor haar zou blijven kiezen, ook over een poosje, ook als ze stout was. Het verhaal schetste glashelder wat er op dat moment door haar heen ging, hoe helder en zwaarwegend het belang van dat ene moment was. Het belang van het juiste antwoord op die enorme vraag.

Ik was betoverd, door haar woorden, want de manier waarop ze het beschreef was zo intens. Ik voelde het kippenvel letterlijk over mijn rug kruipen. De intieme emotie van hun moment was voor mij bijna tastbaar. Hoe mooi is het als je iets kan schrijven en er iemand mee omver kan blazen, zoals het mij omver blies.

Mooie woorden, indrukwekkende verhalen, zinderend van emotie en gevoel, ik vind het magisch.

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

3 thoughts on “Emotie in een verzameling letters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *