Sluipmoordenaar

gezondheid

Toen ik Geralt leerde kennen werkte ik in de thuiszorg in mijn eigen mooie dorp. ‘Hij is een probleem geval’ zeiden de collega’s. Dus zette ik me schrap, haalde diep adem en drukte op zijn voordeurbel.

Een onverzorgde magere man liet me binnen, zijn kleren waren vuil, sleets en veel te groot. We gingen aan zijn keukentafel zitten en voorzichtig probeerde ik een praatje te maken. Zijn reactie was stug en afwijzend. Ik was maar kort binnen, die eerste keer, en daar was ik niet heel rouwig om. In de weken die volgden wende hij langzaam aan mijn bezoeken en ik wende langzaam aan hem. Na een poosje vroeg hij me bij het weggaan naar mijn volgende bezoek. 

Elke keer opnieuw zaten we samen aan die keukentafel, praten we over niks en vroeg ik naar zijn dag. Praten ging moeizaam maar ik leerde hem verstaan. Deze eigengereide man was ervan overtuigd dat hij prima voor zichzelf kon zorgen. Dat zijn ziekte inzicht niet mee veerde met de werkelijkheid, ontging hem volledig. 

Het ging niet meer alleen thuis, niet als hij zo bleef vasthouden aan hoe hij dacht dat het moest. Zonder de hulp die we hem zo graag wilden geven, maar die hij niet kon accepteren. De ene gezondheidscrisis volgde op de andere. Uiteindelijk werd er besloten om Geralt op te laten nemen. Liefst met zijn toestemming maar zonder dat zou de familie ook doorzetten. Die middag was het gesprek met de psychiater, wat voorschrift is bij een gedwongen opname. Geralt vroeg mij aanwezig te zijn, dus ik was er.

Gezondheid

Ze spraken over de dood en dat het zo niet langer ging thuis. Het was een heftig gesprek, open en respectvol en enorm indrukwekkend. Geralt bleef standvastig weigeren. Hij ging liever dood dan zijn huis uit, zijn gezondheid was gewoon goed. Nadat iedereen weg was zat ik nog even bij hem, en beloofde ik die middag terug te komen. Zijn lichamelijke en mentale vermogens waren compleet stuk, gesloopt door een ziekte die in dat lijf had huisgehouden als een verwoestende orkaan.

Die middag hield ik hem in mijn armen, terwijl hij medicatie toegediend kreeg. Vol vertrouwen keek hij naar me op, het was hartverscheurend. Samen zat ik met hem op de bank, zag ik zijn ogen langzaam dichtvallen. Ik bleef bij hem tot hij zijn huis uit werd gedragen en naar een instelling werd gebracht. 

Deze sjofele verwaarloosde zorgmijder had mijn hart gestolen.

Een paar weken later overleed Geralt, hij wilde niet meer leven op een plek die niet van hem was. 
Ik was met liefde bij hem, die laatste heftige dag. In al zijn kwetsbare onmacht was hij zo moedig, en dat beeld draag ik voor altijd met me mee. 

Ik bundelde al mijn zorgervaringen, en ook Geralt kreeg een plekje in mijn boek. Samen met al die andere dierbare zorgvragers waar ik met liefde voor zorgde

https://www.uitjeervaring.nl/zorgliefde.html

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

2 thoughts on “Sluipmoordenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *