Alle kleine beetjes

Verdraagzaamheid

Met een druk op de knop, is de hele wereld binnen handbereik. Maar door al die toegankelijkheid, worden we zo ongeveer doodgegooid. Met elke mening van ongeveer iedereen, over ongeveer iedereen. Luchthartig iets roepen lukt niet meer, het blijft uit ten treure rondgaan op het web. En ik wordt er oprecht doodmoe van. Elke dag geconfronteerd worden met mensen, die een ander probeer te overtuigen van hun gelijk. Social media, krantenberichten, een nimmer eindigend vicieus cirkeltje.Onze verdraagzaamheid verdwijnt.

Want blijkbaar overtuig je zo iemand die overtuigd is van zijn eigen gelijk. Drammen en herhalen.

Verdraagzaamheid

Ik zei het al eerder, maar zo voel ik het oprecht. We luisteren niet meer naar elkaar, we zijn alleen nog maar verbolgen. In een constante staat van verontwaardiging, over ongeveer alles. Dag na dag kauwen we alles nog eens uit en door, wordt het nog maar eens opgedrongen, of je wil of niet. Negativiteit in het kwadraat.

Vanmorgen vroeg zat ik op de fiets naar mijn werk, ochtendzonnetje op mijn bol, muziekje op mijn oren. Richting het stoplicht, gaf ik een auto voorrang, die moest afslaan. Ik glimlachte een big smile toen ze me voorbij reed, ik kreeg een stralende terug. Positiviteit leid soms tot heel veel prachtigs. De rest van de weg kreeg iedereen die ik tegen kwam dezelfde stralende glimlach, en onveranderlijk kreeg ik een glimlach terug, echt van iedereen.

De wereld verwordt tot een chagrijnig stuk vreten, met de dag intoleranter en akeliger, en toenemend agressief naar elkaar. Om niks, om alles. Zoeken we de vrijheid om onszelf te zijn, door herhaaldelijk te ageren tegen anderen? Is het onze eigen onzekerheid of ontevredenheid die we projecteren op anderen, en eigenen we onszelf daarom het recht toe om anderen pijn te doen, op welke manier dan ook? Vinden we onze gekwetstheid of ongemak, een vrijbrief voor ongeveer alles? Wijzen we af, wat we niet begrijpen?

Dat kleine beetje van vanmorgen, ik deel het ruimhartig. Het is mijn oprechte bijdrage aan wat meer positiviteit op deze wereld, wat meer tevredenheid, wat meer tolerantie. Elke druppel helpt, elke glimlach.

Dusse…..glimlachje iemand? Hij is volledig gratis!

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

2 thoughts on “Alle kleine beetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *