Mijn lange haar

knopen

Ik he een zalige bos haar, het is dik en vol. Tot ik het zomaar ineens een beetje zat was. Want die enorme bos werd langer en langer. Voor mij wel bijzonder, want ik veranderde in de loop der jaren heel regelmatig van lengte. Dat die schaar er niet eerder ingezet is, is dus atypisch. Toen ik dertig jaar geleden net was bevallen van onze oudste, knipte ik het ook rigoureus. Van heel erg lang naar heel erg kort. Als ik die foto’s terug zie moet ik altijd een beetje slikken, gruwelijk kort was het. Gelukkig groeit het wel heel rap, dus mocht het vanmiddag echt te kort voelen, dan is het in no time weer op lengte.

Inmiddels heb ik het namelijk alweer heel veel jaren hetzelfde, lang. En het was echt wel makkelijk, met sporten of tijdens heel warm weer, kon ik het simpel omhoog steken. En het zat ook wel goed, dat haar van mij. Beetje krul, lekker soepeltjes. Ik doe er bijzonder weinig aan, behalve geregeld wassen. De lucht droogt het en klaar. Geen spulletjes erin, geen wat dan ook eigenlijk. Ik ben niet zo van getuttel.

Net als make-up, dat gebruik ik ook maar zelden.

Maar de laatste tijd zinde me gewoon niet meer, het voelde alsof de structuur van die bos ineens verandert was. Na maanden van zonneschijn en heel veel zwemmen in allerlei soorten water, was het kurkdroog geworden. Mijn straf natuurlijk, voor dat gebrek aan spulletjes stoppen in dat haar.

Als jong meisje had ik het altijd lang. En omdat het in mijn jonge jaren nog veel dikker was, zat het ook heel vaak vol met klitten en knopen. Mijn moeder knipte er regelmatig een lading knopen tussenuit, omdat de borstel er gewoonweg niet doorheen kwam. Als tiener kleurde ik het in allerlei verschillende kleuren. Het is zelfs een poosje rode koolrood geweest. Dat was ook wel weer een dingetje šŸ™‚

Maar mijn dikke haar liet me nooit in de steek, heel trouw bleef het mooi.

Knopen

Maar de laatste tijd verdwenen mijn enthousiaste krullen door het gewicht van die lengte, droogte het uit van zon en water. En Cynt wordt een tikkie grijs, dus de structuur van dat haar wordt ook gewoon wat anders. Dralen over dat soort keuzes duren nooit erg lang, dus ging rigoureus de schaar erin. Huppetee. Gevoelsmatig verliet ik kilo’s lichter de kapsalon. Ben benieuwd hoe lang ik het deze keer volhoud, of dat ik morgen alweer begin met lengte kweken. Wie zal het zeggen…..

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

2 thoughts on “Mijn lange haar

  1. Stik jaloers ben ik op die prachtige dikke bos met haar.( de verdeling is niet helemaal gelukt ??)…maar een stukkie eraf staat vast prachtig en ik ben hĆ©Ć©l benieuwd ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *