Feestdagen sentiment

kerst

Deze feestdagen, ineens stonden ze zomaar voor de deur, doordat de afgelopen maanden praktisch hetzelfde waren. Zo voelde het voor mij, elke maand een soort van matgrijs en maar weinig afwisseling. Ondanks het feit dat ik echt heel goed ben in het ophangen van de slingers van het leven, leken die maanden toch echt te veel op elkaar. En nu worden alle emoties en het gemis van het afgelopen jaar nog verder uitvergroot. Wordt er op de valreep nog even een extra sausje feestdagen sentiment overheen gegoten.

Al is het maar door de huidige programmering, en alle gevoelige kerstreclames. Er is geen ontsnappen aan, hoe graag je dat ook zou willen. Net nog, tijdens het wandelen, zag ik een reclame: ‘en toen was het stil aan tafel’. Het was een verwijzing naar het gerecht uit die reclame natuurlijk, maar ik vond het vooral heel erg schaamteloos. Gebruik maken van, in optima forma, ik vind het lastig.

Het had een hoop van die reuzen, die glimlachend en handenwrijvend heel veel geld aan ons verdienen, gesierd om het eens volledig anders aan te pakken dit jaar. Nu er heel veel verlies is, verlies van geliefden, en er ontzettend veel mensen zo enorm onder druk staan. Doordat de hoeveelheid werk de pan uit stijgt en alle emotie amper nog te verwerken is. Of denk aan al die mensen die financieel diep in het ongeluk zijn gestort, en nu op hun tandvlees lopen.

En nog wordt het aangedikt, door ketens die absoluut niets te klagen hebben. Een beetje minder was wel zo netjes geweest.

familie

Kerst

In een ding hebben die akelige filmpjes wel gelijk: familie en die liefde voor elkaar, dat is wel echt het allerbelangrijkste. Veel belangrijker dan luxe, geld of spullen. Maar heel eerlijk heb ik daar geen kerst voor nodig, dat vind ik altijd al.

Ik denk deze kerstdagen vooral aan iedereen die iemand is verloren, en aan de mensen die zich door die allereerste kerst zonder familie moeten worstelen. Die steeds opnieuw extra worden geconfronteerd, door al het opgeklopte sentiment op de televisie. Ellende en sensatie verkoopt, hoe wrang het ook is, en daar wordt helaas volop gebruik van gemaakt.

Ik wens iedereen veel kracht en liefde toe, tijdens deze dagen en tijdens de start van het nieuwe jaar. Geef elkaar de ruimte, voor nu, zodat we elkaar straks weer stevig vast kunnen houden. Met heel mijn hart verlang ik daar naar!

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

2 thoughts on “Feestdagen sentiment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *