Bewust herdenken

oorlogsslachtoffers

Ik sta niet alleen op 4 en 5 mei stil bij de tweede wereldoorlog en de gruwelijke gevolgen ervan, maar rond die tijd altijd wel een stuk bewuster.

De broer van mijn oma werd gefusilleerd in de #oorlog, en sinds de #stichtingoorlogsslachtoffers de details ervan achterhaalde, is de oorlog op een persoonlijke manier onze familie ingeslopen. Bijzonder na zoveel jaren na dato.

Vorig jaar las ik het boek ’t Hooge nest, een meeslepend en indrukwekkend verhaal over twee joodse zussen. Die twee zijn rasechte verzetshelden geweest gedurende de oorlogsjaren. Ik las over angst, en over alles achterlaten. En niet alleen huis en haard, maar ook man en kinderen. Familie. Vrienden. Hun alles. Dat die oorlog indrukwekkend en gruwelijk is weten we door alles wat er aan naslagwerken is uit die tijd. Maar door te lezen over deze bijzondere mensen, is dat beeld voor mij een stuk levendiger geworden.

Want een jonge moeder die illegale krantjes onder het matrasje van haar baby verbergt is pure waanzin, ik geloof dat ik van de stress acuut een hartstilstand zou krijgen. Maar zij deden het. Niet één keer maar heel veel keren. Op de fiets om eten en drinken te hamsteren, vooral voor de #onderduikers die ze binnen hun eigen muren lieten schuilen. De hoeveelheid moed die daarvoor nodig is onmeetbaar. Ik kan me niet indenken hoe dat moet voelen, en daar ben ik reuze dankbaar voor.

Diep respect heb ik ervoor.

slachtoffers oorlog

Oorlogsslachtoffers

Wat de broer van mijn oma betreft, dat is ook een gruwelijk verhaal, omdat zijn naam toevallig op een blaadje stond geschreven. Het is onvoorstelbaar dat iemand met één pennenstreek beslist of je leeft of sterft. Jouw naam op een papiertje en je leven is voorbij, het is waanzinnig dat het mogelijk was.

Piet werd maar 28 jaar oud. Hij is nooit getrouwd, mocht nooit vader worden, heeft amper geleefd. Omdat een Duitse oberstormführer, zonder met zijn ogen te knipperen, zijn naam op een lijst zette. Ik vind het bijzonder pijnlijk dat die man na de oorlog maar tot vijftien jaar veroordeeld is. Hij kwam zelfs al in 1954 vrij.. Hij kon daarna zijn leven weer voortzetten, en dat vind ik onverteerbaar.

Voor mij zijn alle oorlogsslachtoffers #helden, door hun moed en het verschil dat ze voor ons maakten. En dat mogen we nooit vergeten.

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

2 thoughts on “Bewust herdenken

  1. Broer van mijn moeder werd door zijn hoofd geschoten vanuit vliegtuig omdat hij op straat liep na de avondklok , hij hoorde het vliegtuig en wilde een paard veilig stellen en werd toen geraakt. Op dat moment dat het gebeurde kreeg mijn oma ontzettende erge hoofdpijn, heel plotseling. zij hoorde het de volgende dag dat dat het moment was dat haar zoon in zijn hoofd geraakt was en stierf
    Broer van mijn vader was ook gedood hij zat in onderzeeboot en werd getorpedeerd door de Duitsers
    Ik denk altijd aan hen bij de dodenherdenking ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *