Suggestie en stemmingmakerij

eigen keuze

Vanmorgen vroeg, terwijl ik met mijn eerste kop zwarte koffie nog lui wat in mijn bedje lag te soezen, opende ik in mijn maandagochtend onschuld de digitale krant. Mijn oog viel direct op een suggestieve titel: ‘De Nederlandse vrouw geeft haar lichaam te snel weg’. Pardon? Meteen wakker, vanzelfsprekend, ik had geen tweede kop koffie meer nodig. Deze Atria-directeur vond dat tenminste, die vind dat westerse vrouwen te snel sex hebben. ‘Liever geen sex op de eerste drie dates’ zegt zij. En tja, daar vind ik wat van, natuurlijk.

Ik heb maar weinig op met de manier waarop er momenteel artikelen in de digitale kranten worden geplaatst, daar maak ik geen geheim van. Ik stoor me mateloos aan alle suggestieve titels en gekleurde berichten, en het meeste sla ik vol overgave over. Er zijn zelfs dagen dat ik helemaal geen poging doe, want wat ik voorgeschoteld krijg is vaak nutteloos en heeft bijzonder weinig met nieuws te maken. Daar zou ik dieper op in kunnen gaan en er vervolgens een gezellig stukje over kunnen schrijven. Doe ik niet, slecht voor mijn humeur. Hartstochtelijk negeren en af en toe een teleurgestelde zucht slaken is meer dan genoeg aandacht, mijn zelfverkozen bijnaam is niet voor niets’ Cynthia rollende ogen’ šŸ˜‰

Dat de titel vanzelfsprekend bedoeld is om nieuwsgierig te maken is overduidelijk, de krant wil lezers naar zijn betaalartikelen trekken en luisteraars naar zijn podcasts. Elk nieuw abonnee is van harte welkom, ik snap het allemaal best. En tijdens dat proces ga je nogal eens voorbij aan wat gangbaar en volkomen normaal is ‘bij ons in het westen’. Wat volkomen normaal zou moeten zijn tenminste. Want dat met die kop de indruk wordt gewekt dat wij westerse vrouwen ’te snel ons lichaam weggeven’ vind ik een regelrechte belediging. Want was is te snel? In wiens ogen dan?

Eigen keuze

Elke volwassen vrouw mag dat heerlijk voor zichzelf beslissen, en alleen haar eigen gevoel is daarbij leidend. Die heilige eigen keuze. Zij bepaalt wanneer en met wie, en er is absoluut niemand die daar iets van heeft te vinden. Derde date, dertigste date of de allereerste, lekker belangrijk. Dat besluit neem je zelf. Voelt het goed dan voelt het goed. Tegenwoordig mag je oprecht genieten van een stomende vrijpartij wanneer je dat zelf wil. Over mannen die te snel hun lichaam weggeven lees ik trouwens niks, vanzelfsprekend niet. Wederom vervallen we weer in dat eeuwige stereotype, de horror!

Toen ik jonger was liepen we op het strand met zijn allen topless, vond niemand iets van. En nog steeds zie ik het, voornamelijk bij vrouwen van mijn generatie welteverstaan. Tegenwoordig is het ‘not done’ heb ik me laten vertellen door de huidige generatie jong volwassenen. Maar wederom, eigen keuze, wie zich eraan stoort kijkt maar lekker de andere kant op. Net als ‘je lichaam weggeven’, wat echt achterlijk klinkt trouwens, want dat lijf blijft echt gewoon van jezelf hoor.

Het is vooral jammer dat dit soort suggestieve nonsens de krant haalt, en ik laat me weer op de kast jagen natuurlijk. ‘Lekker zuur hoor Cynt’ denk ik dan bij mezelf, laat het gewoon. Ik hoop vooral dat ‘wij in het westen’ lekker blijven doen waar heel veel vrouwen jarenlang keihard voor gestreden hebben, voor die gelijkheid, van elk mens. Man, vrouw, onzijdig, paradijsvogel, jong of oud. Maar voorlopig valt daar nog wel wat winst te behalen.

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *