Wijze lessen 😉

zorgen

‘Welke les zou je nou graag mee willen geven aan de huidige generatie jongeren’, zegt ze. Het is een mooie vraag, en mijn eerste gedachte bij dat soort vragen is standaard dat ik de wijsheid mis om hier antwoord op te geven. De echte wijsheid die nodig is voor deze vraag.

Toch graaf ik even, in mijn malle brein, en mijn reactie op haar vraag komt rap boven drijven.

‘Niets is voor altijd’.

En dat bedoel ik vooral op een positieve manier, ook al is deze uitspraak voor allerlei uitleg vatbaar. Het is een les die ik zelf moest leren en waar ik enorm dankbaar voor ben. Ik wil hem dus ook graag aan anderen meegeven. Als je zestien bent, en je weet even niet welke keuze je moet maken, onthoud dat niets voor altijd is. Qua studie of werk. Of je bent een jaar of dertig en twijfelt aan de richting die je hebt gekozen. Past dit wel het beste bij mij, waar ben ik goed in en wat wil ik graag. En dan zeg ik met liefde tegen je: maak je geen zorgen, er komt vanzelf een moment waarop je het wel weet.

En soms verandert dat om de zoveel jaar. Dat weten. Want elk mens groeit en verandert.

Zorgen

Die ene specifieke studierichting is heus niet in beton gegoten, er zijn zoveel meer wegen die naar Rome leiden. Naar een gevoel van vervulling en geluk, om je op je plek te voelen, daar waar je op dat moment staat in je leven. Ik ontwikkelde me pas veel later. Ik durf te zeggen dat ik rasechte laatbloeier ben. Ik leerde van het leven en van het werk dat ik deed. Maakte af en toe een zijstap en heb ook weleens heel impulsief mijn baan opgezegd om iets anders te gaan doen.

Het leerde me waanzinnig veel lessen, onschatbare zelfs, maar ik heb in mijn hele leven nog nooit een dag zonder werk of inkomen gezeten. Ik pakte aan wat op mijn pad kwam. Voelde het goed, dan deed ik het.

En ik ben trots op alles wat ik bereikt heb.

Elk mens is anders en niet iedereen vind een handvat in mijn ervaringen. En dat is ook helemaal goed. Maar de keuzes die je maakt als je nog zo jong bent, wanneer je als mens nog zoveel moet groeien, zijn niet voor altijd.

Hou je daar maar aan vast. Wie weet maakt het dat keuzemoment een tikkie eenvoudiger. Ik hoop het 🙂

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *