Ons volksfeest

Heemskerk

De Heemskerkse kermis, wat moet je er eigenlijk nog over zeggen, ik kan niet uitleggen hoe bijzonder het is, dat moet je zelf ervaren. Drie dagen feesten, en ik vind het het leukste feestje ooit. En ik ben niet de enige, bijna heel Heemskerk vind dat.

Voor iedereen die onze kermis nooit heeft meegemaakt, kijkt bij zo’n eerste keer vaak zijn ogen uit. Al die mensen die over straat slierten, plaskruizen op elke straathoek en rijen vol mensen voor de toiletwagens. (de dames kunnen nog steeds niet gratis plassen, wat een schande op zich is, maar dat terzijde)

Gedurende de dag stromen de stoepen en de rotonde midden in ons mooie dorp vol met ‘vette bek-eters’. Dat deel van het dorp wordt, naarmate de kermis vordert, steeds glibberiger. En ook dat is traditie. De paardenkoers die altijd druk bezocht wordt, de altijd geweldige sfeer en de fantastische bouwwerken langs de baan, ze worden elk jaar leuker.

fijne feestjes

Heemskerk

En ook de tenten staan er elk jaar weer, en er zijn wat kleinere versies voor de kroegen bijgekomen. Ze staan onveranderlijk stampvol en hebben allemaal hun eigen muziek.

Ik kan me mijn eigen eerste kermis nog goed herinneren. De tenten van Heemskerk stonden toen nog op hun oude plek, en er werd volop gedanst en gedronken. In de tent stonden biertafels en aan het eind stond een wc-wagen. De zijkanten waren open, en daar zaten groepjes mensen te kletsen en te drinken. Ik was er helemaal klaar voor, voor die eerste keer kermis.

Ik had mezelf opgetut en had nieuwe fluwelen schoentjes aan, volkomen kansloos natuurlijk maar wist ik veel. Die schoenen kon ik daarna wel weggooien, de gespen stonden diep in mijn voeten gegraveerd door al het gestamp op mijn voeten. Ik krijg nog steeds kippenvel bij de gedachte aan die avond šŸ™‚ We dronken toen nog bier uit echt glas in plaats van uit plastic bekers, en soms vlogen er bevroren kippen of zakken meel door de lucht. Ik was compleet verloren, wat een feest.

Ik miste daarna nog maar zelden een kermis.

Buiten voor de tent stonden vaak wat mensen die een rondje dorp gingen om naar het feestgedruis te kijken. Mijn ouders vonden dat ook geweldig en ik ging ze altijd even gedag zeggen. Dat zou nu niet meer kunnen, in de drukte zou ik ze niet meer tegenkomen.

Wat al die jaren is gebleven, is dat het nog steeds een prachtig feestje is, gemoedelijk. Al die Heemskerkers die samen een mooi volksfeest willen vieren, die dansen en zingen, en heel veel drinken, dat ook. Sommige mensen zie je maar Ć©Ć©n keer per jaar, alleen tijdens die kermis, en het blijft leuk om zoveel oude bekenden tegen te komen. Samen een biertje drinken, en uitgebreid bijkletsen. Ik sta al te trappelen om er dit jaar weer een mooi feestje van te maken!

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

4 thoughts on “Ons volksfeest

 1. Prachtig neergeschreven Chyntia.
  En het is zo het is.
  Ook wij gingen iedere donderdag.
  Wij wensen jou en een ieder een :

  ZALIGE EN HEERLIJKE KERMIS.

  Genieten van dit GEWELDIGE volksfeest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *