Typisch frans

toilet

Ik ben oprecht dol op Frankrijk, en ik ben er ook nog lang niet op uitgekeken. Ik kan nog jaren vooruit met die verscheidenheid aan wonderschone natuur, er is nog zo ontzettend veel te zien en te ontdekken.

Nadelen zijn er niet eigenlijk, ik weet me inmiddels goed staande te houden in het frans. De liefste ook, die schuift mij gewoon standaard naar voren als er iets geregeld moet worden ­čÖé Maar ik kom echt een heel eind met die paar jaar middelbare school frans (met dank aan meneer Timmer die in mij maar weinig brood zag. Meneer Timmer, het is goed gekomen met me!) Durven is al de helft, en een fijn geheugen, dat helpt ook.

Vanmiddag zat ik naar de radio te luisteren toen er een stukje cabaret voorbij kwam, over dat hele bijzondere van dat franse toilet, en ik voelde direct mijn giechelkriebel opborrelen. In hele uitzonderlijke gevallen moet je er onderweg soms gebruik van maken, als je echt niks anders tegenkomt, en steeds opnieuw is het een uitdaging. Die ervaringen probeerde ik allemaal te parkeren in het laatje ‘echt heel snel vergeten’, maar door dat hilarische stukje sprong dat laatje spontaan volledig open.

Toilet

Deze cabaretier wist echt precies die enorme worsteling van het gebruik van dat toilet te beschrijven, de ribbeltjes waar je voeten moeten staan, het gevecht met die balans en het precieze mikken. De tranen stroomden over mijn wangen, van herkenbaarheid. Smakelijk vertelde hij dat zijn vrouw haar onderbroek voor het gemak tijdelijk op haar hoofd parkeerde, om maar zo veilig mogelijk te plassen, niks ertussen is toch fijner. En ik heb daar direct beeld bij h├Ę, daar kan ik oprecht niks aan doen, het was gewoon zo ontzettend grappig. Heerlijk is dat, om in je eentje volledig gevouwen te liggen. En lekker, dat was het ook vooral, ik ben dol op een uitgebreid potje slappe lach.

Zonder al teveel op de details in te gaan, kreeg ik wel weer wat flashback momentjes, die ik meteen ook weer terug stopte in dat speciale laatje. En ik zal ze jullie ook echt besparen, no worry’s. Maar dat ik het franse toilet op vakantie steeds minder vaak tegenkom, is een zegen, oprecht.

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

2 thoughts on “Typisch frans

  1. Ik vind deze toiletten hygi├źnischer dan een zittoilet. Dat is in Frankrijk pas echt vies. Ik heb nog nooit een natte onderbroek gehad op een hurk toilet. Oefening baart kunst denk ik.

    1. dat gok ik ook marueca ­čÖé Ik vind de ‘gewone’ toiletten daarentegen in Frankrijk niet vies, daar heb ik geen slechte ervaringen mee, en we komen er toch al heel wat jaren. De uitzondering daar gelaten natuurlijk, maar dat blijf je in elk land houden gok ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *