Nieuwe dag

vooruitkijken

Stiekem zie ik er altijd een beetje tegenop, tegen die kerstdagen, omdat er een bepaalde verwachting aan vast hangt waar ik opstandig van wordt. Elke emotie voelt altijd groter, zwaarder en heviger. Als ik mocht kiezen sloeg ik ze gewoon lekker over, die twee dagen. Al het sentiment, de emotie en het gemis, veel opgeklopt gedoe en extra scheutjes van van alles, ik ben geen fan. Elke ziel die het moeilijk heeft krijgt nog een beetje extra zout in zijn wonden gewreven. Naast mooi zijn die dagen ook vaak pijnlijk.

Het voortraject, richting die kerstdagen, daar ben ik dan wel weer dol op. Ons paleis fijn versieren en alle lichtjes overal op straat, simpelweg zalig. Lukraak sla ik links-en rechtsaf, als ik aan het wandelen ben, en onderweg wordt ik aangenaam verrast door al het getwinkel. Die hele sfeer buiten is zo fijn. Kerstfilms, de aanloop naar de Top 2000, het grootste deel van de kerstliedjes( als ik ze niet te vaak hoef te horen), kerstkransjes en kaarsen en alles met kaneel of citroen, ik dompel mezelf erin onder.

Vooruitkijken

oudejaarsavond

Toch bleken ze best knus, die dagen, met onze jongste die kwam logeren en samen met ons aan het kerstontbijt zat. Met kerst deden we een bakkie bij pap en mam, ook al was het wat schraal met dat kleine koppeltje. De kleinkinderen besloten in etappes langs te gaan bij opa en oma, rondom de kerstdagen, we smeerden de gezelligheid gewoon uit. In de avond aten we met ons eigen prachtige gezin, met een extra lid dit jaar. Zoveel geluk is zo dierbaar.

Toch knipten we vanmorgen vol enthousiasme onze prachtige kerstboom aan brokken. Het voelt als het opruimen van zoveel meer dan alleen die boom. Door die enorme lange aanloop naar kerst en alles wat eraan vasthangt was het wel weer mooi geweest zeiden we tegen elkaar. Een paar lichtjes overleefden mijn opruimwoede, ik heb nog wel een paar dagen warm en knus verdiend.

Op naar die laatste dag van het jaar, want die voelt zo heerlijk anders dan de kerstdagen. Het is vooruitkijken, vieren wat er is en vol verwachting dromen van wat er wellicht nog komt. Vol hoop een nieuw jaar verwelkomen. Niks geen vals sentiment maar dromen, woest en glanzend. Als een onbeschreven blad ligt dat jaar nog blanco voor ons, klaar om ingekleurd te worden. Mijn kleurpotloden liggen alvast klaar šŸ™‚

Published by Cynthia Poen

Ik ben een schrijver, en daar ben ik retetrots op. Het duurde even, voor ik die woorden in mijn mond durfde te nemen in associatie met mezelf maar inmiddels doe ik het gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *